Skip to main content
Inspiration / Arts / Bloom Festival
Arts

Bloom Festival

Mellem trækronerne Stilling Motorskinner på Bloom festival

Foto: Jan Søndergaard for Bloom, Hans Aa. Tegninger: AVPD

Bloom er en årlig festival om natur og videnskab, der fandt sted i Søndermarken i maj i år. Under duvende trækroner kunne man opleve nogle af vor tids skarpeste forskere, filosoffer, kunstnere og tænkere, der med afsæt i naturens processer og dimensioner forsøgte at give en forståelse af, hvordan verden hænger sammen.

VORTEX

Over tre dage og på tværs af seks scener tilbød Bloom noget for både hovedet og hjertet, hænderne og fødderne. Her var talks, walks og debatter, koncerter, mad, tænkepauser, kunst og kreative åndehuller. Et af disse bestod af den store kunstinstallation ‘Vortex’ af kunstnerduoen AVPD. Den blev udført af vores samarbejdspartner Hans Aa på specialvalsede motorskinner fra Stilling.

AP 1781379 Glydea/ Hvid

Stilling gardinskinner på Bloom festivallen

Foto: Jan Søndergaard

Mellem trækronerne Stilling Motorskinner på Bloom festival

Foto: Jan Søndergaard

KUNST MELLEM TRÆKRONERNE

Værket ‘Vortex’ er skabt af den danske kunstnerduo, AVPD bestående af Aslak Vibæk og Peter Døssing. Det tager afsæt i Søndermarkens centralt placerede Lindehøj omgivet af lindetræer. Specialvalsede Glydea gardinskinner er monteret mellem træerne og bærer tre store tekstilstykker, der kontinuerligt bevæger sig. Tekstilerne forskyder sig således, at Lindehøjen på nogle tidspunkter står nøgen uden at værket er videre synligt. På andre tidspunkter indkapsler tekstilerne højens kerne som et rum i naturen.

Værket er således konstant foranderligt og aldrig det samme alt efter tidspunkt og vinkel hvorfra det beskues. Med udgangspunkt i malstrømmen, vortex, udfordrer og indrammes festivalrummet med syntetiske farvespil og uforudsigelige bevægelser.

Stilling elektriske gardinskinner fra Bloom festivallen

Foto: Jan Søndergaard

Foto: Jan Søndergaard

Bloom festival værk Vortex

Foto: Jan Søndergaard

21 METER ELEKTRISK GARDINSKINNE

Både Hans Aa og det tekniske hold hos Stilling var begejstrede for opgaven. Det spændende projekt betød at vi skulle valse 21 meter skinne som skulle samles 3 stedet til en spiral. Det betød at radiussen ændrede sig hele tiden hvilket gjorde det til en teknisk kompleks udfordring.

Dertil skulle skinnerne monteres mellem træerne uden at gøre skade på dem, og tekstilerne indstilles til at køre i en forudbestemt rytme. Projektet lykkedes og alle parter var ganske stolte af resultatet.

Tegning af Stilling gardinskinne på Bloom festival
Tegning af Stilling Glydea gardinskinne
Specialvalset gardinskinne på Bloom festival
Stilling elektriske gardinskinner i skoven
Bloom festival i skoven med Stilling gardinskinner

Foto: Jan Søndergaard

Bloom festival med Stilling gardinskinner i skoven

BLOOM FESTIVAL

Siden 2017 har Bloom festivalen rummet et stødt stigende publikum – i 2024 med 20.000 besøgende. Næste års festival løber af stabelen  23.—25. maj 2025. Bloom blomstrer ikke kun i maj, men udkommer året rundt med videnskabsformidling, der gør os klogere på verden, universet og os selv. I det digitale magasin Bloom Explore udfoldes videnskaben gennem videoer, podcasts, essay og kunst, og kombinerer perspektiver fra forskningens og kunstens verden.

Elektriske gardinskinner fra Stilling på Bloom festival

Foto: Jan Søndergaard

Stilling gardiner i trækronerne

Foto: Jan Søndergaard

KUNSTNERDUOEN AVPD

Den prisbelønnede duo, Aslak Vibæk og Peter Døssing er begge uddannede fra Det Kgl. Danske Kunstakademi i København. Deres værker og installationer trækker på elementer fra både kunst, arkitektur og design; fysiske og konkrete værkprojekter, som ofte udfordrer vores sansning og oplevelse af det fænomenologiske – vores perceptuelle, optiske og psykologiske erkendelse af verden omkring os.

Bloom festival i skoven med Stilling gardinskinner
Stilling Glydea gardinskinne i trækronerne
Stilling gardinskinner i skoven til Bloom festival

Foto: Jan Søndergaard