Skip to main content
Vi er Stilling / Historien om Stilling

75 år med håndværk, design og kvalitet i topklasse. Fra en-mands virksomhed hjemme i kælderen, til et verdensomspændende selskab med kunder over i 55 lande og 5000 kvadratmeter produktionsplads.

Fra salg af persienner dør til dør, til Skandinaviens største leverandør af gardinstænger, gardinskinner og gardinudstyr. Og til en virksomhed som er frontløber indenfor gardinudstyr i genanvendte materialer – med et nyt, men gammelt, navn.

Preben Stilling-Petersen

FRA MODSTANDSMAND TIL IVÆRKSÆTTER

Da 2. verdenskrig sluttede var Stillings grundlægger, Preben Stilling-Petersen, 21 år gammel. Han havde under krigen været en del af modstandsbevægelsen og nu gjaldt det fremtiden. Preben ville være selvstændig, men uden startkapital tog det adskillige år, før han kunne grundlægge den virksomhed vi i dag kender som Stilling.

GENBRUGTE FLASKER

Preben arbejdede som cykelbud i Illums bolighus (kunde hos Stilling i dag). Han forsøgte sig også som assurandør og som lagerarbejder og senere lagerchef på Nordsø værftet. Og så indsamlede han brugte og kasserede glasflasker, som efter krigen var en mangelvare. Disse blev vasket og renset af hans hustru Lise. Flaskerne blev herefter solgt til Rynkeby Mosteri.

STILA PERSIENNEN

Med opsparingen fra bla. flaskesalget og vennen John Larsen som medinvestor startede Preben firmaet Stila (Stilling og Larsen) i 1949. Preben Stilling havde fået eneforhandling af Hunter Douglas persienner i Danmark og Norge. Der blev solgt rigtig mange persienner i de år, hvor Danmark var på vej tilbage til normalen efter krigen, og der var gang i byggeriet.

KENDT FOR KVALITET

Stila Persiennen blev et brand, kendt for den høje kvalitet, der blev skabt af en snedker i Prebens kælderrum i Herlev. I 1951 blev pladsen for trang og Preben åbnede en butik i Herlev med produktion i baglokalet. John Larsen blev købt ud og Preben fortsatte som eneejer.

SKIFT TIL SKINNER

I midten af tresserne kom Gardisette gardiner på markedet, og salget af persienner faldt drastisk. Preben Stilling tog hurtigt bestik af situationen, og startede produktion og salg af gardinskinner. Han investerede i et plastværktøj til en glider, en hægte og en stopper. Den første gardinskinne i firmaets portefølje er den samme som vi i dag kender som AP 0511. Den blev importeret fra England og beslagene blev produceret på Sommers Metalvarefabrik i Søborg. Prebens ældste søn Ole hjalp til efter skoletid med at bore huller i aluminiumsprofilerne.

FØRSTE WAVEGLIDERE

Snart overgik Stilas fokus fuldt ud til gardinstænger og persienneproduktionen blev solgt til ABC Persienner i Rødovre. Firmaet blomstrede, udvidede og udviklede konstant nye produkter – i 1969 opfandt og producerede Preben Stilling f.eks. de allerførste wave glidere (han kaldte dem afstands glidere).

Persienne produktion i privaten

ANDEN GENERATION

Preben Stilling døde kun 46 år gammel den 20. oktober 1970 af en blodprop. Hans ældste søn Ole overtog, sammen med sin mor Lise, driften af firmaet, som nu havde adresse på Metalbuen i Ballerup. I årene efter kom Oles to brødre Anders og Henrik også til.

I 1975 blev produktionen af persienner genoptaget og Stila blev totalleverandør og producent af både solafskærmning og gardinudstyr.

PROFESSIONELLE GARDINSKINENR

I starten af 80’erne skabte Stila sin første professionelle gardinstangsserie. Profilen 2001 var designet til det professionelle marked og skinnen og tilbehøret blev udviklet, testet og tilrettet i et tæt samarbejde med Notto Tekstil i Oslo. Man stillede enorme krav til kvalitet og funktionalitet og måske var det derfor at 2001 blev en kæmpe succes fra starten. Siden er mange nye typer, modeller og patenter kommet til. Men AP 2001 profilen er stadig en af vores mest populære skinner.

På messe i Frankfurt

EXPORT OG SALG

Interessen fra udlandet omkring den nye 2001 profil var utrolig høj, og der kom også ønsker fra kunder til nye stænger. I løbet af nogle år var den professionelle skinneserie derfor udvidet med både større og mindre profiler. Stila fik det største og bredeste program indenfor gardinudstyr, hvilket også satte firmaet i front på hjemmemarkedet.

TO AFDELINGER

I 2014 blev firmaet opdelt i de to forretningsområder – Solafskærmning og Gardinudstyr. Afdelingen med gardinskinner og -tilbehør fik navnet Aluproff og blev flyttet til Brøndby.

I 2016 blev Aluproffs produktion udvidet, og afdelingen for solafskærmning, samt navnet Stila, blev solgt til hollandske B&C.

TREDJE GENERATION

I 2018 overtog 3. generation virksomheden, da Ole Stillings søn, Rasmus, og Oles bonussøn, Thomas, købte aktierne af de 3 Stilling brødre. Både Thomas og Rasmus havde begge været en del af firmaets ledergruppe i flere år.

ANSVARLIG FORRETNING

Rasmus og Thomas viderefører Preben Stillings visioner om innovation, godt håndværk og design med fokus på kvalitet, æstetik og funktionalitet. De har dertil valgt at have et øget fokus på ansvarlig forretning, ansvarligt design og cirkularitet. Og virksomheden er frontløber indenfor gardindesign af genanvendte materialer. Den er også medlem af UN global Compact og i fik i januar 2023 en B Corp certificering, som den første i branchen.

NAVNESKIFTE

Thomas og Rasmus besluttede at firmanavnet i december 2022 skulle ændres til ”Stilling”. Både for at markere den nye retning virksomheden har bevæget sig i og for at fastholde den oprindelige historiske og håndværksmæssige forankring.

VI TAGER STILLING

Navnet Stilling er en integreret del af vores historie, men samtidig også et symbol på vores meningsfuldhed. Vi tager stilling til den verden og det samfund vi er en del af. Stilling til konsekvenserne af vores virke og den generelle forandring der kræves, for at vi kan sætte positive spor for eftertiden og skabe værdige liv for fremtidige generationer. Vi er klar til at stå på mål for alle de valg, vi træffer. Vi har taget stilling.

Meningsfuld vækst

UN global compact

Hvad gemmer sig bag B'et?