Skip to main content
Inspiration / Stories / Royal Copenhagen Juleborde
Stories

Royal Copenhagen Juleborde

Foto: Royal Copenhagen/ Jeppe Bjørn
Styling og kuratering: Cille Grut

EN FORTRYLLET JUL MED VANG STENSGAARD

Under temaet ’En fortryllet jul’ tog udstillingen af Royal Copenhagens juleborde 2022 for 59. år i træk udgangspunkt i de inviterede borddækkeres juledrømme. Royal Copenhagen indbød seks kreative personligheder til at dække årets i alt fem juleborde i flagskibsbutikken i København. Et af julebordene er dækket af kunstnerduoen Vang Stensgaard – bestående af scenografer og kostumedesignere Anja Vang Kragh (f. 1970) og Mia Stensgaard (f. 1972). Og duoen valgte skinner fra Stilling til at skabe deres smukke julekabine, samt en helt speciel stof-lysekrone.

RO OG NÆRVÆR

For kunstnerduoen Anja Vang Kragh og Mia Stensgaard er julen fortryllende, når det lykkes at sænke tempoet og finde roen og nærværet midt i en travl december, og især dagene efter juleaften spiller en helt særlig rolle. Sammen har den kunstneriske duo skabt det, de kalder en julekabine med plads til en langstrakt tabernakel. Det er iscenesættelsen af et kompakt leverum, der forener julens ophøjede og forfinede ritualer med plads og tid til både fest og ultimativ afslapning.

VALSEDE SKINNER

Blandt de mange juleborde på udstillingen står julekabinen er omsluttet af Vang Stensgaards egne, eventyrlige stofpaneler i en kurateret farvepalette. Tekstilerne hænger i en over 14 meter valset AP 5001 gardinskinne fra Stilling. Det krævede god plads og godt håndværk at valse og montere skinnen, der også er speciallakeret i en særlig rød nuance, der matcher paletten på stofferne.

Over kabinen hænger en stoflysekrone, skabt af kunstnerduoen og spændt op på en cirkelformet, valset skinne som vi har speciallakeret i samme farve som kabineskinnen. Sammen med de smukke tekstiler, skaber skinnerne et intimt, afslappende og indbydende rum.

SMUKT DÆKKET BORD

Det lange bord er beklædt med en juledug skabt til lejligheden, som står smukt i samspil med det poetiske stel Flora, som Anja har designet for Royal Copenhagen. Blommefarvede vandglas og grønne Lalaing krystalglas står ved middagskuverterne, mens champagneskåle og glas til portvin og avec står spredt på bordet blandt espressokopper, tekande og karafler.

Med afsæt i Royal Copenhagens porcelæn og Vang Stensgaards egne smukke kreationer, er julebordet blevet et fortryllende, smukt univers.

MERE OM VANG STENSGAARD

Anja Vang Kragh (f. 1970) har en kandidat i beklædningsdesign og designede i mange år for John Galliano/Christian Dior og Stella McCartney og har sidenhen arbejdet som kostumedesigner og scenograf i Danmark og udland. Designer af Royal Copenhagen-stellet Flora.

Mia Stensgaard (f. 1972) er uddannet scenograf fra Den Danske Scenekunstskole og har stået bag scenografi og kostumer til en lang række internationale ballet-, opera- og teaterforestillinger, samt film og Tv-produktioner, bl.a. ’Arvingerne’ og ’Adams Æbler’.

Duoen Vang Steensgaard opstod i 2018 ud fra et ønske om at skabe deres eget tekstilunivers med inspiration fra deres arbejde med scenekunst og film. Sammen har de to skabt en verden af farverige og eventyrlige tekstiler til interiør. Herudover har de for nyligt været aktuelle med iscenesættelsen af Auguste Rodin-udstillingen på Glyptoteket. Både Anja og Mia er desuden udnævnt til riddere af Dannebrogordenen.

@vangstensgaard @anjavangkragh @miss_stensgaard

MERE OM JULEBORDENE

Præsentationen af Royal Copenhagens juleborde er en tilbagevendende begivenhed, som har tiltrukket sig stor opmærksomhed siden 1963. I Royal Copenhagens historiske Flagship Store i hjertet af København har skiftende kulturpersonligheder under lige så skiftende temaer dækket op til jul. De stemningsfulde juleborde iscenesætter julens traditioner, men vover også at give højtiden lidt kant og humor.

Udstillingen giver også inspiration videre til de besøgende til julepyntning og borddækning, og den kan opleves på 2. sal på Amagertorv 6, 1160 København K frem til den 31. december.

Julebordene kan også opleves digitalt i samme periode på https://www.royalcopenhagen.com/dk/da/home

De øvrige borddækkere i 2022 var:
• Bente Scavenius (f. 1944) – Kunsthistoriker, -kritiker, forfatter, foredragsholder og TV-personlighed
• Adam Price (f. 1967) – Manuskriptforfatter, TV-vært og restauratør
• Søren Le Schmidt (f. 1988) – Designer
• Frederikke Legaard (f. 1995) – Multikunstner og kogebogsforfatter

Stylist Cille Grut hjælper juleborddækkerne med at skabe deres juleuniverser og det har hun gjort i over 10 år