Skip to main content
Inspiration / Stories / Persiennen: En nyfortolket klassiker
Stories

Persiennen: En nyfortolket klassiker

Foto: Contact Copenhagen, Creative Commons, Stilling

EN DEL AF STILLINGS HISTORIE

Persiennen er en enkel, elegant løsning – og fra det gamle Persien til den dag i dag, er den forblevet et populært og tidløst valg af solafskærmning. Tag med på en rejse tilbage gennem tiden, hvor vi ser på persiennens oprindelse, udvikling og evige popularitet. Og fortæller, hvordan persiennens historie også har været en del af Stillings historie, lige fra begyndelsen.

FRA PERSIEN TIL VENEDIG

Persiennens historie starter for alvor i det gamle Persien (vore dages Iran), hvor tidlige versioner bestod af vævede bambuslister, der kunne justeres op og ned for at regulere lys og luft. Men det var i Venedig, at persiennen fandt den form vi kender i dag.

I det 16. århundrede stødte italienske handelsmænd på persiennen på deres rejser til Persien. Fascineret af dens funktion og æstetik, bragte de den med tilbage til Venedig. Det var de venetianske håndværkere, der modificerede det originale design ved at erstatte bambus med trælameller, som blev holdt sammen med dekorative bånd. Det blev fødslen af den ikoniske persienne vi kender i dag.

Persienne på maleriet Tea af James Tissot
The Venetian Blind by Edmund Charles Tarbell

SPREDNING I EUROPA & USA

Persiennen spredte sig lynhurtigt over hele Europa og blev synonym med luksus og elegance. Malerierne herover: “Tea” af James Tissot og “The Venetian Blind” af Edmund Charles Tarbell, er fra henholdsvis 1872 og 1898. Persiennen fandt også vej til USA og allerede i 1761 blev der monteret persienner udvendig på vinduerne i Skt. Peter’s Church i Philadelphia. På illustrationen herover af underskrivelsen af den amerikanske uafhængighedserklæring i 1776 ses en persienne på vinduet i rummet.

I Frankrig kaldte man den “persienne” på grund af oprindelsen fra Persien, mens den i engelsktalende lande blev kendt som “Venetian blind” som en cadeau til de venetianske håndværkere.

FORBEDRET FUNKTION

I 1769 tog englænderen Edward Bevan patent på en snoretræk-mekanisme til trælamellerne, hvilket var en forbedring af den oprindelige, venetianske persienne. I 1841 opfandt og patenterede amerikaneren John Hampson en drejemekanisme, der gjorde det muligt at justere vinklen på lamellerne. Denne mekanisme anvendes stadig den dag i dag på de fleste persienner.

Persiennen historie er også Stillings historie
Persiennen historie er også Stillings historie her aluminums persienne 1949

STILLING OG PERSIENNEN

I 1900 tallet kom betydelige fremskridt inden for produktionsteknikker og materialer. Persiennen blev mere tilgængelig og overkommelig prismæssigt og den fandt vej til både kontorbygninger og private hjem. Metallameller i aluminium øgede holdbarheden og i 1946 introducerede hollandske Hunter Douglas den første letvægtspersienne i aluminium.

GRUNDSTEN FOR VIRKSOMHED

Efter Anden Verdenskrig blev der bygget mange nye boliger i det krigshærgede Europa, og persienner blev efterspurgt som aldrig før. Det var også på dette tidspunkt, i 1949, at vores grundlægger, Preben Stilling, startede produktionen af persienner i aluminium i sin kælder i Danmark. Persienner, der blev lavet ved håndkraft og solgt fra dør til dør om aftenen – og som lagde grunden til den virksomhed, vi er i dag.

Persiennen forblev populær gennem 60’erne, hvor dens enkle ‘new age’-look passede godt til rumkapløbets årti. I 80’erne blev farverige persienner trendy og det samme gjaldt persienner i træ. Preben Stilling var dog allerede begyndt at producere ægte træpersienner i 1970’erne ved hjælp af sin svoger, som var uddannet møbelsnedker. Og selvom Stillings fokus gradvist skiftede til gardinskinner, var kærligheden til den oprindelige persienne intakt.

Persiennens historie gaar tilbage til 1950'ene for Stilling

Persiennen har beholdt sin tiltrækningskraft ved løbende at tilpasse sig diverse designtrends. Den findes i mange forskellige materialer, herunder træ, imiteret træ, aluminium, PVC og senest også i mere miljøvenlige udgaver. Et eksempel er vores ZENITH™ persienne, hvis 25 mm lameller udføres i 97% genanvendt aluminium.

EN NYFORTOLKNING AF EN KLASSIKER

ZENITH™ persiennen blev første gang introduceret for over et årti siden, da vi satte os for at nyfortolke Stillings originale persienne fra 1949. Resultatet blev en arkitektonisk og yderst brugervenlig persienne med et flot design og fantastisk funktionalitet. Nu er ZENITH™ persiennen tilbage med et hav af nye finish- og farvekombinationer, samt to lamelbredder, så den kan passe til ethvert interiørdesign.