Skip to main content
Inspiration / Stories / MØD KVINDEN BAG JULEBORDENE
Stories

MØD KVINDEN BAG JULEBORDENE

Foto: Pernille Greve / Contact Copenhagen & Jeppe Bjørn / Royal Copenhagen

CILLE GRUT, INTERIØRSTYLIST OG VISUEL ISCENESÆTTER

Hos Royal Copenhagen skaber julebordene hvert år fryd hos besøgende i alle aldre. Hvert år står en række kulturpersonligheder for hver deres bord, og i kulissen står interiørstylist Cille Grut og hjælper med at få drømmebordene realiseret.

Mød Cille Grut; interiørstylist, porcelæns-connaisseur og visuel iscenesætter. De seneste 9 år har Cille været kurator på Royal Copenhagens juleborde og derigennem hjulpet et væld af kendte danskere med at iscenesætte deres julehistorier med afsæt i et univers af porcelæn. En lang proces, der starter allerede foråret forinden de smukke juleborde står færdige.

Da Cille Grut skulle style Cecilie Haugaards julebord i 2021, valgte hun at bruge Stillings HS 2000 Prestige decoskinne i mat messing fra vores HORISONT ™ kollektion. I den forbindelse fik vi en snak om juleborde, boligindretning – og selvfølgelig om gardinskinner.

Portræt af Cille Grut: Pernille Greve

Foto: Pernille Greve

EN UNIK INVITATION

Efter en kreativ opstart, hvor ideer og visioner kastes frem og tilbage mellem en særligt nedsat gruppe hos Royal Copenhagen, får årets udvalgte kulturpersonligheder en meget unik invitation overrakt. Nemlig invitationen til at pynte deres helt personlige julebord, som udstilles i Royal Copenhagens ikoniske flagship store i indre København, der uden tvivl er én af byens mest besøgte juleattraktioner. En ære, der strækker sig mange årtier tilbage.

ENKELTE TAKKEDE PÆNT NEJ

Men i 2021 oplevede Cille noget nyt og usædvanligt for den hæderlige tradition. Et par af de inviterede takkede pænt nej, men årsagen er ikke hvad man tror.

”Alle inviterede siger jo normalt ja, men i år (2021,red.) har flere folk fra den kreative branche faktisk følt at de ikke havde tid, fordi deres branche igen blev åbnet op efter lang tids Corona nedlukning. Pludselig kunne de altså arbejde igen.” fortæller Cille Grut.

“De fleste synes dog, at det er en kæmpe ære, og det er da også en fantastisk kulturel begivenhed lige midt i København. Mange har – på tværs af generationer – som tradition, at julen starter, når julebordene afsløres.”

Foto: Jeppe Bjørn / Royal Copenhagen

Foto: Jeppe Bjørn / Royal Copenhagen

NYE TRADITIONER OG NYE GENERATIONER

Temaet for julebordene 2021 var ”Nye traditioner og nye generationer”. Det handler om de juletraditioner, der gives videre fra generation til generation. Men også om de nye traditioner der opstår, når man selv skal etablere sin egen jul med sit eget udtryk.

“Vi har flere yngre bord-dækkere, men også et par lidt ældre. Den yngste borddækker, Isabella Stockholm er 27, mens den ældste, Lotte Tegner Freddie, er 86 år. Fælles for dem alle sammen er, at de har et forhold til julen og synes det er en værdiskabende tradition at bære julen videre.

”Via deres fortællinger og drømme skaber vi sammen et visuelt univers,” siger Cille Grut.

Foto: Pernille Greve

DATTER OPKALDT EFTER JULEN

Én der er vild med jul, er model, influencer og TV-vært Cecilie Haugaard (også kaldet Cillemouse efter hendes Instagram handle). Hun har stået for bordet på billederne her, med Cille Grut som assistance og kreativ sparringspartner.

Cecilie Haugaard er gift med musiker og sanger Christopher, sammen med hvem hun gerne holder en stor traditionsrig jul i familiens tegn. I 2021 var julen ganske særlig, da det var den første jul for datteren Noelle, hvis navn er inspireret af det franske ord for jul, ”Noël”.

Foto: Jeppe Bjørn / Royal Copenhagen

EN JULEOASE

Hjemme i Cecilie og Christophers eget hjem hersker en lys og varm atmosfære fortæller Cille Grut . En atmosfære som gerne skulle afspejle sig i Cecilies meget autentiske julebord.

“Cecilie har brug for ro omkring sig da hun har et højt energiniveau. Derfor kom vi frem til at skabe en blød, rolig juleoase. Et gemmested. Det blev til et lyst, tonalt og taktilt rum med stoflighed i stole, sisaltæppe – og gardiner.”

GARDINER KLÆDER RUMMET PÅ

”Gardiner har jo altid været en del af boligindretningen, men inde og ude i forskellige former,” siger Cille Grut.

”For mig er det stofgardinerne, der klæder et rum på. Ligesom du tager et lækkert tørklæde på, og så er du klædt på.”

Foto: Pernille Greve

Foto: Pernille Greve

FRANSKE REFERENCER

Cecilie Haugaard elsker Frankrig, hvor mange af barndommens ferier og ungdommens studieophold fandt sted. Hendes juleoase har derfor fået tilføjet franske referencer såsom Jomfru Maria statuen, de franske macarons og den overdådige julepynt kombineret med vintage. Det hele bundet sammen af en rød tråd af messingtoner på bestik, lampe – og gardinskinne.

”Jeg havde faktisk oprindelig fundet en anden lampe, men da jeg så den sammen med gardinskinnerne i messing virkede den pludselig for tung”, fortæller Cille Grut. ”Så jeg skiftede den ud med lampen fra Nuura, hvor messingen går igen i ringkronen.”

MATERIALE MOODBOARD

Til enhver opgave starter Cille Grut altid med at lave et materiale moodboard for at sikre, at der er noget, der går igen i boligstylingen, f.eks. i toner og materialevalg.

”For mig er det detaljerne der tæller. Der skal være en referenceramme med ting, der går igen i boligen. En fælles historik, noget kontinuerligt at se på og mærke på. Noget genkendelse.”

Foto: Pernille Greve

EN HVID STANG VILLE SKÆMME RUMMET

En vigtig detalje er også valget af gardinstang:

“Vi er jo efterhånden gået helt væk fra de kedelige, hvide gardinstænger. Når væggene som her har en varm, beige farve ville en hvid stang bare skæmme hele rummet. Gardinstangen i lækker, børstet messing er meget moderne og fin og blender så flot ind i den rolige setting. På den måde bliver den en del af indretningen” forklarer Cille Grut.

”Gardinstænger er mere og mere et bevidst valg. Uanset om man vælger en stang i sort, krom eller messing, så bliver den en detalje, der beriger helheden” slutter hun.

CILLE GRUT

Cille Grut er 52 år og har de sidste 16 år arbejdet som selvstændig interiørstylist – 10 af årene for Royal Copenhagen. Hun har tidligere været ansat hos en reklamefotograf og troede oprindelig hun skulle være fotograf, men fandt ud af at hun var mere interesseret i alt det der sker før man trykker på knappen.

Cille Grut bor i Tårbæk med familien og to hunde. Hun er gift og har 3 børn, hvoraf de to største er fløjet fra reden.

Foto: Pernille Greve

CECILIE HAUGAARD

Cecilie Haugaard (f. 1990). Kandidatgrad i psykologi og økonomi fra CBS i København og studieophold i Paris. Model, Influencer og TV-vært. Har prydet forsiderne på mange danske magasiner og været ansigt for internationale brands. Gift med musiker og sanger Christopher med hvem, hun har datteren Noelle.

Portræt af Cecilie Hauggard: Nikolaj Didriksen / Royal Copenhagen

OM ROYAL COPENHAGENS JULEBORDE 2021

Gennem årene er udstillingen blevet en fast juletradition for tusinder af besøgende og nu er den også kommet digitalt, så hele Danmark kan nyde den. Royal Copenhagen indbød i 2021 syv stærke personligheder til at dække årets i alt fem juleborde.

BORDDÆKKERE:

Nanna Øland Fabricius (Oh Land) (f. 1985) – sangerinde, komponist og TV-vært

Cecilie Haugaard (f. 1990) – Influencer, model og TV-vært

Nikolaj Stokholm (f. 1990) – komiker og TV-vært – og hans kone Isabella Stokholm (f. 1993), der er influencer og kandidatstuderende

Christina Meyer Bengtsson (f. 1964) – indehaver af Heartwork Design og kreativ ildsjæl, og hendes mand Claus Meyer (f. 1963), der er international gastronomisk iværksætter og kogebogsforfatter.

Lotte Tegner Freddie (f. 1935), der er journalist, forfatter og foredragsholder samt tidligere fotomodel og moderedaktør. Nuværende skribent for ELLE og Fashionforum. Ridder af den franske orden Légion d’honneur.