SIDSEL ZACHARIASSEN: 6 RÅD TIL AT GIVE DIT NYBYG PERSONLIGHED
“JEG FORLADER ALDRIG ET HJEM MED HVIDE VÆGGE”
Indretningskonsulenten Sidsel Zachariassen er en ægte farve-connaisseuse. Den slags menneske, der kan sætte navn på enhver farve hun ser og som balancerer nuancerne ned til mindste detalje for at skabe et sammenhængende farvespil. Og så er hun virkelig ikke fan af farven ”iglohvid”.
Denne reportage følger Sidsel Zachariassen på en indretningsopgave på Islands Brygge i København, hvor de højbenede byggerier kæmper om pladsen og om udsigten over den prestigefyldte inderhavn.
Kom med bag kulissen når Sidsel Zachariassen forvandler et neutralt hvidt nybyggeri til en farverig perle, og få indretningskonsulentens egne tips til hvordan du indretter dit nybyg med personlighed.
Portræt Sidsel Zachariassen / Foto: Mikkel Adsbøl
RÅD 1: SÆT FARVE PÅ DIT NYBYG
Første gang vi møder Sidsel Zachariassen er i en lejlighed på den nybyggede del af Islands Brygge, beliggende i første række med udkig over vandet. Indenfor er alt endnu tomt og hvidt, men det kommer hurtigt til at ændre sig. For på bordpladen i køkkenalrummet ligger et væld af farveprøver i forskellige kombinationer. Og ingen af dem indeholder hvid.
Men farver er ikke bare farver. Det dækker også over subtile nuancer og knækkede varianter, der ikke larmer. En pointe som Sidsel Zachariassen gør meget klart med hendes farveteorier.
”At sætte farver på indretningen betyder ikke at hjemmet skal indhylles i en ukontrolleret farvelade, men at man beriger rummene med en kurateret pallette, der passer til det enkelte sted. Her er tone-i-tone looket lige så vigtigt som kontrasten.”
”I et soveværelse eller i en spisestue kan man generelt larme mere med farverne fordi, det ikke er travle rum. Modsat vil en entré altid rode lidt i dagligdagen, og derfor vil en mere afdæmpet farve hjælpe med at tone det ned og skabe ro.”
Nogle måneder senere er vi tilbage i det før så hvide og anonyme hjem, som siden sidst har gennemgået en komplet forvandling.
”I dette hjem har jeg bundet rummene sammen med en signaturfarve. Det kunne også være en træsort, men her har vi brugt den gule nuance til at skabe en rød tråd fra soveværelse til stue. Eller nærmere ”en gul tråd”.
Stilling® AP 2005 gardinskinne i den speciallakerede farve “Moss”
Farven ”Moss” fra File Under Pop går igen fra fliserne på badeværelset til gardinerne og gardinskinnen, der er speciallakeret til at matche den nøjagtige nuance og glans. En detalje som blev særligt efterspurgt af Sidsel Zachariassen, således at den gennemgående historie i farverne ikke blev en tilsnigelse, men et nøjagtigt match.
De øvrige farver er draget ud af horisonten, hvor vandet, de omkringliggende bygninger og den blå himmel fylder meget i billedet.
”Jeg forlader aldrig et hjem med hvide vægge.” fortæller hun. Et statement der underbygges tydeligt i lejligheden på Islands Brygge hvor alle vægge har en farve.
Sidsel bruger et velplaceret wavegardin til at skjule døren til bagtrappen og forbedrer samtidig akustikken i soveværelset.
RÅD 2: TEKSTILER SKABER BLØDHED OG FORBEDRER AKUSTIK
Foruden brugen af farver har en ny trend vundet indpas i den skandinaviske indretning hen over de seneste år. En trend som vi ifølge Sidsel Zachariassen endnu ikke har set toppen af endnu.
”For 15 år siden var det tapeter, der var den helt store indretningstrend, men i dag er det de lange gardiner, der fylder meget i indretningen. De store glatte vægge udnyttes som lærreder for tekstile kunstværker, der gennem både farve og materiale skaber blødhed.”
Og det er da heller ikke kun æstetikken som påvirkes af de bløde tekstiler. Gardintrenden er med til at afhjælpe ét af nybyggeriets helt store udfordringer.
”En anden udfordring som mange nybyggerier står overfor er dårlig akustik. Du vil ikke drømme om, hvor forfærdelig akustikken er i mange af de nybyggerier jeg bliver hyret til at indrette. Selv med akustiklofter og lyddæmpende glas kaster de hårde flader lyden frem og tilbage i rummet.”
Derfor er rådet fra Sidsel Zachariassen klart:
”Brug gardiner og tæpper som et våben mod dårlig akustik. Et tykkere materiale med mere bulk vil generelt gavne mest, men alle tekstiler gør en stor forskel.”
Foto: Privat
RÅD 3: LAV EN PLAN FOR MATERIALEFLOWET
Inden Sidsel Zachariassen påbegynder en indretning, har hun lagt en plan for valg af materialer. Hun starter naturligvis i en tæt dialog med ejerne om hvilken stil de søger at skabe, og om måden de ønsker at bruge deres interiør på. Herefter følger et fast ritual som lægger fundamentet for alt hendes arbejde.
”Inden jeg går i gang med en indretning, starter jeg altid med at lave en plan for materialeflowet i hjemmet. Nogle materialer beriger hinanden bedre, mens andre forvirrer øjet og skaber en usammenhængende historie.”
”Et godt eksempel er brugen af forskellige træsorter. Det kan for mange nemlig være rigtigt svært at få forskellige træsorter til at snakke sammen, og blander man dem for meget eller forkert, skaber det et dårligt flow i materialerne.”
Der findes ingen stensikker guide til hvilke farver og materialer, der fungerer eller ikke fungerer sammen, da kombinationen af to materialer kan påvirkes af alle de andre valgte materialer, så der er kun én ting at gøre.
”Lav en plan for hvilke materialer der skal danne grundstenene for din indretning. Vær ikke bange for at blande, men overvej kombinationerne grundigt inden du sætter i gang.”
RÅD 4: BRYD DEN KANTEDE ÆSTETIK
”I dag skal alting gå hurtigt, og det gælder især indenfor byggeri. De buede, menneskeskabte former forsvinder, og bliver erstattet af praktiske retvinklede former. Det giver generelt en hård æstetik.”
Men til dét har Sidsel Zachariassen en løsning, der kan bløde op på formerne, og som – med mindre man har hænderne skruet rigtig godt på – også oftest er billigere end at ændre på plantegningen.
”Jeg bruger gardininstallationer mere og mere i mine indretninger, og ikke kun til at skærme af for solen. Gardiner er nemlig også en meget fleksibel måde at skabe rum-i-rummene. Gardinskinner kan bukkes og formgives til nærmest en hvilken som helst form, hvorved de enten kan bruges som skulpturelle installationer eller til at blødgøre hårde hjørner. Og så er det langt billigere end at begynde at ændre på væggene.”
”Hvis du vil bløde rummet op kan du anskaffe dig en gardinskinne, som følger rummets yderkanter, og montere nogle baner af et let transparent tekstil. Det behøver ikke være nok til at dække hele rummet, bare nok til at banerne kan placeres strategisk for at skabe blødhed og filtrere sollys efter behov.”
Og det er netop hvad Sidsel har gjort i køkkenalrummet, hvor en gardinskinne i den mat-grå farve, Super Silver, flugter langs ydervæggene i hele rummet. Gardinerne er syet i baner, fremfor større stykker, således, at de kan placeres rundt om hjørner og i sektioner langs væggen.
Som en sidste detalje bad Sidsel Zachariassen Stillings teknikere om at udføre alle skinnens hjørner med præcise radius 10 buk, hvilket betyder, at hjørnerne fremstår bløde og afdæmpede, uden at de bliver formløse. Her er intet nemlig tilfældigt.
AP 2005 / Super Silver
RÅD 5: FIND PLADS TIL HYGGEN
For en stylist bidrager ethvert type projekt med sine egne muligheder og udfordringer – og nybyggerier er ingen undtagelse. Her ser Sidsel Zachariassen et helt særligt problem, der går igen.
”Et æstetisk problem som jeg ofte oplever i nybyggerier er, at det kan være svært at få plads til hyggen. Ofte er der nemlig hverken vindueskarme eller finurlige pyntehylder bygget ind i arkitekturen, og derved ingen steder at placere de ting, der hygger i indretningen.”
”Ofte bruger jeg snedkere eller møbeldesignere til at speciallave nogle møbler, der kan bringe noget unikhed tilbage i arkitekturen. Det er nemlig nemt at se når et møbler er lavet med lige præcis dette hjem i tankerne.”
Både skænken i soveværelset og reolen i stuen har Sidsel Zachariassen fået specialdesignet til lejligheden på Islands Brygge af Handcrafted. Farven og finishen på begge er valgt efter vægfarven for at understrege sammenhængen med arkitekturen.
”Der er ikke nogen som bor helt stramt og klinisk. Heldigvis. En god indretning skal også kunne rumme både hjemlige nips og hyggelige detaljer. Så husk at finde plads til hyggen i din indretning, men husk også, at mere ikke altid er bedre. Vores mest værdsatte ting kommer ofte bedst til sin ret når de får albuerum.”
AP 2005 / Super Silver
RÅD 6: DIT NYBYG BLIVER ALDRIG ET BONDEHUS
Det sidste råd som Sidsel Zachariassen giver os, er samtidig måske det vigtigste. Det er nemlig et princip som hun altid selv følger, og aldrig afviger fra.
”Inden jeg går i gang med en indretning, forventningsafstemmer jeg altid resultaterne med kunden. Vil du gerne have et fransk-inspireret bondehus, så køb et fransk-inspireret bondehus, for dit nybyg kommer aldrig til at blive andet en dårlig imitation, og det skinner igennem. Men vil du have et nybygget hjem med alle de praktikaliteter og den moderne teknologi, der følger med, så kan en indretningskonsulent hjælpe dig med at gøre det helt unikt; også hvis det starter ud som endnu et hvidt typehus.”
Og ifølge Sidsel Zachariassen eksisterer der to gængse myter om indretningskonsulenter.
MYTE 1: DET ER DYRT AT HYRE EN INDRETNINGSKONSULENT
”Mange tror at det er ufatteligt dyrt at hyre en indretningskonsulent, men lige som med meget andet, så findes der både flere niveauer og måder at gå til opgaven på. En indretningskonsulent kan også hjælpe med at skabe en udførlig plan for indretningen som man selv kan følge i takt med at økonomien og overskuddet følger med. Det er selvfølgelig mindre omkostningsfyldt end at få indretningskonsulenten til også at udføre og koordinere alt arbejdet. Til gengæld slipper man i dén konstellation for at investere meget af sin egen tid, hvilket for nogle er mere foreneligt med deres arbejdsliv.”
MYTE 2: EN INDRETNINGSKONSULENT GØR DET UPERSONLIGT
”En god indretningskonsulent vil altid søge at ramme din personlige smag og efterkomme dine ønsker til indretningen. Det er jo trods alt dig, der skal bo der. Samtidig bør en god indretningskonsulent også altid være ærlig nok til at sige, hvis ikke der er et godt match mellem konsulenten og den ønskede stil. Vi arbejder jo alle sammen forskelligt, og med hvert vores unikke fokus.”
”Så er man nervøs for at en indretningskonsulent vil gøre hjemmet upersonligt, kan man roligt stole på, at en indretningskonsulent ikke vil modarbejde ens specifikke ønsker men i stedet tilføje sine perspektiver.”
OM SIDSEL ZACHARIASSEN
Sidsel “Z” Zachariassen
Uddannet dekoratør ved Illums Bolighus / Royal Copenhagen
Selvstændig indretningskonsulent siden 2002
Indehaver af Zachariassen Indretning