COMEBACK
FOR GARDISETTER
Foto: Contact Copenhagen / Living Art / Stilling
GAMMEL GARDINTREND ER IGEN POPULÆR
Gardisetter var utrolig populære i Danmark fra 50´erne op gennem 60’erne og 70’erne, men forsvandt med tiden. De seneste år har undergardinerne dog vundet større indpas med den populære hotelstil med to gardiner. Gardisetterne dukker også op alene, på f.eks. badeværelser.
TRANSPARENTE UNDERGARDINER
Gardisetter er transparente, florlette gardiner, der lader lyset strømme ind, men samtidig skærmer så meget, at indkig ikke lader sig gøre. Kært barn har mange navne og de kaldes også undergardiner eller stores.
De oprindelige gardisetter var hvide, finmaskede undergardiner, som i starten var ens-vævede, men som senere kom i udgaver med mønstervævning.
Stoffet dækkede hele vinduet, monteret med rynkebånd, og man havde almindelige gardiner foran. Mange gange var gardinstangen skjult i en corniche.
AP 1570 / Hvid
FIRMANAVN BLEV BRAND
Gardisette er faktisk navnet på et tysk firma, som blev så stærkt et brand, at det blev synonym med et undergardin.
Firmaet tog patent på de indvævede blybånd i bunden af gardinerne. Med blybånd skulle man ikke sømme det tynde stof op og det hang pænere end før.
Idag er Gardisette ejet af JAB ANSTOETZ gruppen og har lanceret en række nye stoffer under Gardisette navnet.
STILLING GARDISETTE LØSNING
Da gardisetterne blev populære i 50’erne var Stillings grundlægger Preben Stilling hurtig til at skifte fra persienne produktion til produktion af gardinstænger. Gardinskinne profilerne var 14×10 mm og salget var lige som i dag: på mål eller i lange længder.
Siden er sortimentet kraftigt udvidet. Stilling tilbyder i dag gardinskinner specielt lavet til hotelgardiner, med spor til både under og ydergardiner: Et let gardin skærmer for indkig, mens et tungere ydergardin mørklægger.
I sortimentet er også helt smalle gardinskinner som er perfekte sammen med de florlette stoffer alene. Eller ved siden af en stærkere skinne til de tunge gardiner.
For ikke at tale om indfræsede, usynlige skinner, eller de flotte kornicher, der ligesom hotelstilen også gør comeback for tiden.
Stilling har med andre ord alt til en gardisette-løsning.
Lving Art gardindesign hos Villa Copenhagen. Foto: Living Art
TILBAGE TIL 60’ENE
På badeværelser er gardisetter en oplagt løsning. De transparente tekstiler er med til at filtrere lyset, så vinduerne bliver levende og får et klædeligt spil, modsat effekten ved matterede ruder.
For nylig kreerede Stilling en gardisetteløsning på et badeværelse, hvor man ønskede en tilbagevenden til præcis den gardintype, arkitekterne havde tegnet vinduet til i 1960’erne. Resultatet kan ses på billederne her på siden.
3 TING DU KAN BRUGE GARDISETTER TIL
1/ Beskyt mennesker og møbler mod blikke og skarpt sollys. Det minimalistiske look med enkle gardiner i lette, tynde materialer er stadig moderne. Især til stuegardiner, hvor gardinerne både sikrer privatlivet og filtrerer de skarpeste solstråler.
2/ Skab en hotelagtig atmosfære i dit private hjem ved at bruge forskellige gardiner i flere lag. Kombinationen af et tungt, langt gardin og et gardin i et let materiale skaber et luksuriøst og stilfuldt look. Udover at tilbyde de åbenlyse fordele med privatliv, mørklægning og isolering.
3/ Skab rum i rummet. Man kan bruge gardisettegardiner til meget mere end at dække for sollys. Brug dem f.eks. som rumdelere, der fylder mindre visuelt end skillevægge og er en langt mindre permanent løsning.
VIDSTE DU..?
Undergardiner var allerede populære i slutningen af 1800-tallet. Her kunne man med en ny vævemetode fremstille de fine blonder på gardinerne.
Hvide blondegardiner blev i de finere hjem brugt under tunge gardiner, som holdt på varmen om vinteren. Dem pillede man ned om sommeren og havde kun blondegardinerne hængende.
Kilder: Bolius.dk og Ole Stilling-Petersen, tidligere ejer af STILA og Aluproff