Skip to main content
Inspiration / Ambassadors / Bag kulissen hos Vang Stensgaard
Ambassadors

Bag kulissen hos Vang Stensgaard

Foto: Birgitta Wolfgang

“VI ER FASCINEREDE AF NATUREN OG BRÆNDER FOR AT FORTÆLLE DENS HISTORIER”

I et tårn i hjertet af København, højt hævet over byens tage, skaber Vang Stensgaard deres imponerende kostumer, scenografier og tekstiler. Tag med på besøg i kunstner-duoens atelier og træd ind i en fabulerende fortælling, hvor tekstiler med håndtegnede, eventyrlige motiver spiller hovedrollen. Og se, hvilke gardinstænger fra Stilling, Vang Stensgaard har sat i scene som bærere af deres unikke gardinstoffer.

Portræt af Anja Vang Kragh & Mia Stensgaard / Foto: Birgitta Wolfgang

Et væld af silkefine tekstiler med håndmalede motiver hænger i på Stillings HORISONT gardinskinner hos Vang Stensgaard.

EVENTYRLIGE TEKSTILER

Metervis af stof med flyvende fugle, nikkende blomster og finurlige figurer hænger side om side fra vægge, lofter og vinduer. De byder velkommen til haute couture- og kostumedesigner Anja Krag Vangs og scenograf Mia Stensgaards atelier.

De to kunstnere, som begge er riddere af Dannebrogordenen, har gennem tiden skabt fantastiske kreationer til film-, ballet- og operascener over hele verden. Men det er ikke kun de store kulturelle opsætninger, der får glæde af Vang Stensgaards værker. De skaber nemlig også interiørtekstiler til private installationer.

”Vi har kendt hinanden i 30 år, men først i 2018 besluttede vi os for at indgå et regulært samarbejde. Vang Stensgaard opstod ud fra en fælles længsel efter at skabe i andre formater end scenekunsten og filmmediet. Samt ud fra et ønske om at trække de store fortællinger og poetiske aspekter fra de store scener ind i mere intime situationer og rum. Såsom private hjem.

Vi ønskede at skabe vores eget univers med farverige og eventyrlige tekstiler til interiør, med inspiration fra vores arbejde med scenekunst og film”, fortæller Anja og Mia.

Den seneste tekstilserie fra duoen hedder “Sylfiden”, og er skabt ud fra scenografien til den berømte ballet, som opføres på Det Kgl. Teater.

Vang Stengaard "Sylfiden" stofpaneler hænger på en speciallakeret karminrød Stilling gardinskinne i duoens kreative kontor på Vesterbro.

HS 2000 / Caput Mortuum (NCS S 6030-R20B)

En serie af "Sylfiden" silkefine tekstiler fra Vang Stengaard hænger i fra lofterne i tårnet på Vesterbro.

Vang Stensgaard gardintekstil “Sylfiden”

KREATIVE OPHÆNG

Atelieret er fyldt med naturligt lys og har en indbydende, afslappet atmosfære, hvor de bløde materialer og den mættede farvepalet forstærker følelsen af ro – og kreativitet. ⁠ I den lange gang, som fører den besøgende ind i selve atelieret, filtreres lyset fra de små tagvinduer gennem en vifte af farver og storslåede motiver, der yndefuldt hænger fra valsede loftsskinner med wavesyning.

Ved skråvinduerne har Vang Stensgaard valgt at bruge to HS 2000 Prestige i varm, bruneret messing en smule utraditionelt: På den ene skinne er gardinerne monteret i loftet, mens den anden decoskinne er sat under vinduets kant som et smukt centrepiece, der fastholder stoffet mod væggen.

HS 2000 FUSION / Bruneret messing

DET GODE HÅNDVÆRK

Hele atelieret vidner om Vang Stensgaard store kreative portefølje og er fyldt med memorabilier fra duoens mange bedrifter. Bedrifter, der er baseret på gode, gamle håndværksteknikker, forskønnet med moderne kreative processer:

”Alle vores kreationer designes i hånden. Vi skaber interiørtekstiler med håndtegnede, malede, og kollagerede motiver, som lægges ovenpå hinanden for at skabe en livagtig, unik scene. Til sidst trykkes den færdige scene på et silkefint linnedtekstil, der syes til gardiner.

Vi arbejder med en visuel ’call-and-response’ metode, der tilskynder til legende eksperimenter og stilistisk interaktion. Man kan sige at vi skaber fortællinger på tekstiler. Fortællinger, der flyder fra vores fantasi til vores tegneborde og til sidst til dit hjem.”

Det kreative værksted hos Vang Stensgaard rummer alle deres kreative discipliner.
Ruller med tekstiler ligger henslængt på en daybed i et univers af stoflighed.

FABELAGTIG NATUR

Mange af duoens tekstiler bærer motiver af farverige kronblade, eksotiske blomster og flyvende fugle. Motiverne er nøje sammensat af elementer fra Vang Stensgaards fabelagtige univers. Et univers, som utvivlsomt er præget af deres årelange arbejde inden for scenekunsten.

“Vi er fascinerede af naturen og brænder for at fortælle dens historier. Vi inspirerer og komplimenterer hinanden og skaber i fællesskab nye udtryk,” fortæller Mia og Anja.

Naturen og dens florale motiver ligger heller ikke fjernt for duoen. Anja står bag de farverige motiver til Royal Copenhagens populære og festlige Flora stel, mens Mia har lavet scenografier til klassiske forestillinger, der bl.a. tæller Svanesøen og Sylfiden.

Nærbillede af en speciallakeret HORISONT skinne fra Stilling i farven "Powder".

HS 2000 / Powder (NCS S 0907-Y50R)

Papirklip hænger på væggen hos Vang Stensgaard
Det rodede kontor i tårnet på Vesterbro danner rammerne for kunstnerduoen Vang Stensgaard.

GARDINER OG GOBELINER

Foran de store ateliervinduer med udsigt over skulpturerne på Det Ny Teater hænger flere tekstil paneler med forskellige dekorationer og motiver. De bliver alle båret af en speciallakeret karminrød HS 2000 gardinstang, der løber hen langs hele loftet og gør det muligt for tekstilerne at udfolde deres motiver helt eller delvist.

I samme rum er monteret endnu en HS 2000 stang, speciallakeret i farven Powder, som bærer prøver på nogle af duoens mange tekstiler. Her findes også endnu en bruneret HS 2000 Prestige, som bærer gobelinet kaldet “The Host”. Dette gobelin optrådte på sidste års juleudstilling hos Royal Copenhagen, hvor Vang Stengaard skabte en anmelderrost julekabine til at omfavne deres bord.

En håndmalet gobelin hænger på en bruneret messing skinne fra Stilling

Vang Stensgaard gobelin “The Host”

Nærbillede af Stillings eksklusive HORISONT dekostang i børstet bruneret messing.

HS 2000 FUSION / Bruneret messing

DETAJLERNE TÆLLER

Vang Steensgaard er en del af en voksende gruppe kunstnere, designere og arkitekter, der tildeler brugen af gardinstænger en langt større og mere kreativ rolle:

”Tekstiler, teksturer og arbejdet med lys har altid været væsentlige redskaber for os begge i vores arbejde med scene, rum og tøj. Ligesom et minutiøst fokus på detaljer. En sådan detalje er også hvilken stang, der bærer stoffet. Her i atelieret skaber vi både tekstilerne og vi kan se dem ophængt i de forskellige rum. Med forskelligt lysindfald og sammen med forskellige slags gardinstænger.

For os er det ikke ligegyldigt hvilken gardinskinne eller -stang man vælger. Og vi sætter pris på diversiteten og det unikke islæt, som f.eks. en karminrød gardinstang kan tilføje.”

Med gardiner fra Vang Stensgaard får du ikke bare mulighed for at skabe en smuk balance mellem indkig og lysafskærmning, men fantastiske tekstile kunstværker. Kunstværker, som bringer stemninger fra de store eventyr og naturens verden ind i dit hjem. Og du får naturligvis rådgivning om valget af det perfekte ophæng, uanset om de eventyrlige stofpaneler skal monteres som gardiner, rumdelere eller gobeliner.

Portræt af Anja Vang Kragh
Portræt af Mia Stensgaard

ANJA VANG KRAGH

Anja Vang Kragh (f. 1970) har en kandidat i beklædningsdesign og designede i mange år for John Galliano/Christian Dior og Stella McCartney. Hun har sidenhen arbejdet som kostumedesigner og scenograf i Danmark og udland. Designer af Royal Copenhagen-stellet Flora.

MIA STENSGAARD

Mia Stensgaard (f. 1972) er uddannet scenograf fra Den Danske Scenekunstskole. Hun har stået bag scenografi og kostumer til en lang række internationale ballet-, opera- og teaterforestillinger. Samt film og TV, bl.a. Arvingerne og Adams Æbler.

Bordeauxrøde tekstiler fra Vang Stensgaard danser henover gulvet.