Skip to main content
Inspiration / Ambassadors / Hos designer Lone Monna
Ambassadors

Hos designer Lone Monna

Designer Lone Monna

Foto: Pernille Greve/ Contact Copenhagen

GARDINUDSTYR I GENANVENDTE MATERIALER TIL HAVESTUEN

Designer og stylist Lone Monna fandt endelig den perfekte gardinløsning til sin 5-kantede havestue. Med en specialvalset skinne i genanvendt aluminium og halvtransparente gardiner, vævet i genanvendt garn, har rummet fået et helt nyt look baseret på ansvarlige materialer.

VÆK FRA STORBYEN

Designer og stylist Lone Monna Andersen ejer sammen med fotograf Pernille Greve bureauet Contact Copenhagen i København, hvor hun boede indtil 2019. Her blev den gamle herskabslejlighed på Østerbro skiftet ud med et smukt gammelt hus ved havet. Sammen med sin mand, Peter Lorents, flyttede hun fra hovedstaden til Solrød Strand.

Og selvom huset trængte til en gennemgribende restaurering for at passe ind i parrets smag, kunne Lone Monna se mulighederne i alle de skæve vinkler og unikke rum.

– Efter at have boet i 23 år i hjertet af København, havde vi lyst til at komme udenfor byen og få mere frisk luft. Vi lærte Solrød Strand at kende gennem Pernille Greve, der også bor på en af strandvejene. Og vi forelskede os med det samme i området, fortæller Lone Monna.

Portræt af Lone Monna / Foto: Pernille Greve

AP 2001 / Super Silver

GENNEMGRIBENDE RESTAURERING

Huset er bygget i 1935 og er et klassisk 1½ plans hus. Et af husets helt unikke rum er stuen, hvor der er 7 meter loft til kip i den ene ende af rummet. Stuen afsluttes af et stort gammelt vinduesparti, der åbner hele husets facade op ud mod havestuen og haven. Hvilket også giver huset lidt af en sommerhus-vibe.

Restaureringen, der har været længe undervejs, er endelig ved at være slut, og tilbage stod kun den unikke 5-kantede havestue.

– Det var ret vigtigt for mig at havestuen skulle passe til resten af husets indretning. Vi har valgt at have en kombination af silkecement og trægulve i hele huset. Så det var naturligt at bruge silkecement på gulvet i havestuen.

– Det giver også et stilrent udtryk med den rå cement, sammen med havestuens gamle mørke mahogni vinduesrammer.

Havestuen var dog allerede fra indflytningstidspunket meget hurtigt blevet ét yndlingssted at opholde sig:

– Havestuen er helt fantastisk på den måde at man allerede kan sidde og spise derude i det tidlige forår. Men man kan også forlænge sommeren langt hen i efteråret. Vi har varme i gulvet, så vi kan bruge den lige så meget vi ønsker. Og det nyder vi virkelig både i dagligdagen og når vi har gæster.

FUNKTION TIL 5 KANTER

Havestuerummet har et 5-kantet vinduesparti, hvor de 3 midterste fag kan åbnes helt op. Det giver et dejligt lys i havestuen som når helt ind i stuen, men det gør også havestuen til et rum, der har brug for solafskærmning. Og ikke altid på det samme sted.

– Eftersom solen står på det meste af dagen i sommerhalvåret, har vi virkelig brug for at kunne skærme af når vi spiser, sidder og arbejder osv. Men også i vinterhalvåret er det rart at kunne trække gardiner for, så man ikke kigger ud i en mørk have.

– Og så folk heller ikke kan kigge ind, gys, smiler Lone Monna.

MERE END BLOT EN HAVESTUE

Den midlertidige løsning var at leve med de gamle liftgardiner, der hang i havestuen da de overtog huset. Men det var ikke noget, som skabte glæde hos Lone Monna. Til daglig beskæftiger hun sig nemlig med æstetik i sit arbejde som boligstylist, hvor smukt interiør design og godt håndværk er omdrejningspunktet.

Med et 5-kantet rum og lige så mange vinduesfag krævede det dog lidt overvejelser at finde en løsning, som både var funktionel og flot.

– Jeg kunne godt tænke mig at havestuen skulle løftes til mere end blot en havestue. Den skulle være husets ekstra rum, og derfor være lige så lækkert indrettet som resten af huset. Så jeg begyndte at tænke på at gardiner ville være en smuk og elegant løsning, fortæller Lone Monna.

– Og jo mere tankerne begyndte at kredse om gardiner jo mere virkede det helt rigtigt. Gardinerne ville give rummet det elegante udtryk som jeg ønskede mig og samtidig være god solafskærmning.

DRØM OM BLØDE BØLGER

Men det var ikke de almindelige rynkede gardiner på klassiske gardinstænger Lone Monna ønskede sig:

– Jeg drømte om elegante, bløde gardiner, der hænger som en smuk bølge. De skulle være lette og luftige, gerne med en struktureret vævning, og samtidig kunne dække for solens stråler.

– En anden overvejelse var at stofkvaliteten skulle kunne klare solens skrappe stråler og ikke blive bleget. Virkelig mange forskellige krav til et gardinstof, griner Lone Monna.

VIGTIG GARDINSKINNE

Valget endte med ’Sivas Roomhigh Recycled’ fra danske Pagunette. Et smukt, let, semitransparent stof, strukturvævet i 100 % genanvendt polyester garn.

– For at få det helt rigtige look vidste jeg, at selve gardinskinnen var virkelig vigtig, for det er dén som samler hele opsætningen og fuldender looket.

– Jeg håbede på, at jeg kunne få en lang, bukket gardinskinne, der fulgte vinduernes kantede form, så gardinerne kunne falde blødt og elegant. Men jeg vidste ikke om det overhovedet kunne lade sig gøre.

GENANVENDT ALUMINUM

Igennem sit arbejde som stylist har Lone Monna tidligere været i kontakt med Stilling. Det faldt derfor naturligt at henvende sig hos os.

– I samråd med Stilling fik jeg lavet en skinne, der følger hele rummets form. Den er simpelthen bukket til at passe til hver eneste vinduesfag i én lang skinne! Det betyder at gardinerne, som er ophængt i 4 baner kan flyttes efter behov. Og altid giver mulighed for at lukke af og åbne op forskellige steder, forklarer Lone Monna.

Lone Monna valgte en AP 2001 S gardinskinne, der med sit enkle og stilrene udseende har været en klassiker gennem mange årtier. Men i den nye udgave er den lavet i 75 procent genanvendt aluminium.

ANSVARLIGE VALG

Ligesom skinnens form og funktion var farven naturligvis heller ikke tilfældig. Her gik Lone Monna efter den specielle Super Silver, for at matche de bløde grålige toner i silkecementgulvet. En pulverlakeret farve, der giver bedre glidevne end en anodiseret sølvfarve. Og samtidig har en mindre påvirkning af miljøet.

– Der er vist ikke mange, som er klar over at man kan vælge ansvarlige produkter helt ned i detaljer som gardinstænger. Men det var et åbenlyst valg for mig.

– Gennem de seneste år er den største trend indenfor møbel og interiørbranchen at omstrukturere produktion og valg af materialer mod et ansvarligt og bæredygtigt design. Det kan jeg kun bakke op om. Det er den vej vi alle skal for at bevare vores skønne klode.

– Af den grund har jeg også valgt et gardinstof, der er lavet af genanvendte materialer, siger Lone Monna.

GARDINERNE HAR DET HELE

Gardinerne er syet med Stillings wavebånd og waveglidere, hvilket skaber de ønskede bølger i stoffet:

– Gardinerne har virkelig det hele; de er både funktionelle og flotte – og så er både de og skinnerne i ansvarlige materialer. Havestuen har fået et helt nyt liv og præcis det elegante og bløde udtryk jeg ønskede.

– Jeg synes gardinerne spiller så smukt sammen med gulvet, vinduesrammerne og havens to store fynske æbletræer, som man har kig til, når der er trukket fra.

– Men selv, når der er trukket for aner man omgivelserne udenfor, og rummet føles derfor aldrig småt eller trangt; det føles snarere som om naturen udenfor inviteres indenfor, slutter Lone Monna.

MERE OM LONE MONNA

Lone Monna er uddannet som modedesigner fra Danmarks Designskole og efter mange år i modebranchen, har hun nu dedikeret sig til boligindretningens verden.

Sammen med fotograf Pernille Greve driver hun Contact Copenhagen, som arbejder med møbel- og interiørstyling, reklame, visuelt udtryk og identitet. Contact Copenhagen er især kendt for styling og fotoopgaver for boligmagasiner i ind- og udland med fokus på sæsonens nyheder og trends.

Udover stylingen til photoshoots indretter Lone Monna showrooms, og kuraterer udstillinger indenfor boligbranchen.

I fritiden udvikler Lone Monna grafiske design plakater sammen med sin datter Liv og grafiske unika værker under brandet Monna Studio.

Designer Lone Monna