Skip to main content
Inspiration / Stories / Vælg den rette metalfinish til din gardinstang
Stories

Vælg den rette metalfinish til din gardinstang

Fotos: Pagunette / Pernille Greve / Maja Karen /Stine Christiansen

3 TIPS TIL VALG AF METALFARVER TIL DIN GARDINSTANG

En gardinskinne eller -stang i metalfinish kan være et lille kunstværk i sig selv og fungere som prikken over i’et i din boligindretning. Metal giver gardinerne et eksklusivt løft og kan spille sammen med tonen i gardinstoffet og dit øvrige interiør på smukkeste vis.

Metaller har længe været populære i boligindretningen og de lader til at være kommet for at blive. Metalliske elementer giver dig rig mulighed for at lege med stil og udtryk i et rum, uanset om det er et klassisk, minimalistisk eller futuristisk look du går efter.

Store interiørelementer eller flader i metal kan se fantastiske ud, men mindre kan også gøre det: Gardinstænger eller gardinskinner med metalfinish kan skabe en flot effekt og fremhæve detaljerne i dit gardinstof. Her er 3 gode overvejelser, når du skal vælge mellem det store udvalg af metalfarver:

1 – Kend metallets udtryk

2 – Se på gardinets farve

3 – Skab en rød tråd i rummet

Duro / Riflet Guld

1 – KEND METALLETS UDTRYK

Metalliske nuancer varierer i udtryk fra varme til kolde og det er værd at overveje hvilken effekt du vil gå efter.

Guld, messing, kobber og bronze betragtes som varme metaller, mens sølv, krom, aluminium, nikkel og rustfrit stål må betragtes som metaller med et køligt udtryk.

VARME METALLER

Guld er en klassisk finish, og vil altid fungere som blikfang i et rum. En gardinskinne eller -stang i guld eller blank messing tilføjer et strejf af elegance og giver en følelse af luksus. Hvis farverne i rummet er overvejende kølige eller der ikke er meget lys, kan messing, guld og bronze også tilføje glimt af varme og lys.

En stang i bruneret messing eller mat messing har et mere dæmpet og moderne, men stadig elegant udtryk. Bruneret messing er en klassiker som oplever stor popularitet for tiden, som det ses hos flere af de store designhuse,  f.eks. i Louis Poulsens samarbejde med Fendi Casa.

Metalfinish med bruneret messing

KOLDE METALLER

Skinner og stænger i sølvtoner har et køligt, moderne look. Fra rent og minimalistisk med sølv og aluminium, over mere råt med ædelstål og nikkel, til stort blikfang med blankt krom.

Skinnende metaller med reflekterende overflader åbner rummet op, mens mat eller børstet metal skaber et mere råt og industrielt look. Kolde metaller har generelt et minimalistisk, stilfuldt udtryk.

2 – SE PÅ GARDINERNES FARVE

Selvom oplevelsen af farver kan være meget subjektiv, taler man også om varme og kolde farver. Du kan derfor vælge at tage udgangspunkt i, om farven på dit gardinstof er overvejende varm eller kold. Og så beslutte om din metalskinne eller -stang skal være en kontrast til, eller forstærkning af, dette udtryk.

Grundlæggende betragtes blå, grønne og violette nuancer som kolde. Og røde, orange og gule nuancer som varme.

KOMBINATIONER OG KONTRAST

Vælger du en gardinstang i varme metalfarver danner den en flot kontrast til stof i de kølige blå, grønne og violette nuancer. Gardiner i overvejende røde, orange og gule nuancer sammen med gyldne metaller giver et klassisk, tidløst udtryk.

Bløde gardinstoffer som velour og silke er et oplagt match til de gyldne metaller, men metallerne er også flotte til både hør og uld.

Gardinstof i kølige nuancer sat sammen med gardinstænger i kølige metaller skaber et strømlinet, underspillet udtryk. Skinner i sølvtoner er også en flot kontrast til gardiner i overvejende røde, orange og gule nuancer.

De kølige metaller tilfører kant til den nordiske stil med lyse farver, naturlige elementer og rå materialer.

mat sølv metalfinish
gardinskinne med metalfinish i chrom

3 – SKAB EN RØD TRÅD I RUMMET

Gardinstænger i metal skaber ikke blot en flot effekt i dine vinduer, de kan også spille sammen med andre metalaccenter i rummet. Skab en rød tråd imellem finish på elementer som f.eks. stager, lamper, stoleben, håndtag, billedrammer, vaser og skåle. Hvis du have et helt rent look kan du vælge at nøjes med et enkelt metal som genganger, men du kan sagtens mikse flere.

MIKS DINE METALLER

De fleste metaller kan bruges sammen og det er i sidste ende et spørgsmål om din personlige smag. Men en tommelfingerregel er, at sætte kolde og varme metaller sammen. De varme gyldne toner fra guld og messing bliver smukt fremhævet sammen med kølige toner som sølv eller krom. Det er også en god ide at mikse metaller med blanke og matte overflader og dermed fremhæve deres finish via kontrasten.

HS Elite matte bratte metallfinish

SKAB ET UNIKT LOOK

Stillings gardinstænger kommer i et hav af forskellige metalfinishes, med tilhørende endeknopper i samme finish. Du kan skabe et helt unikt og personligt look ved at mixe forskellige metaller på dine gardinstænger. Du kan f.eks. vælge en mat stang i køligt metal med en skinnende kappe i varmt metal og vice versa.

HORISONT DECOKOLLEKTION

Vores eksklusive decokollektion, HORISONT, indeholder runde, ovale, firkantede og endda trapezformede gardinskinner. HORISONT har et stort udvalg af metalfinishes, både matte, blanke og med struktur.

Serien indeholder helt nye metaller, såsom børstet og bruneret messing, samt ædelstål. Stængerne fås i både messing, ædelstål og aluminium, mens skinnerne er udført i aluminium og tilføjet en smuk finish. Kollektionen indeholder også runde skinner med en kombination af træ- og metalfinish.

Metalfinish crome on square rod
HS1515 Chrome